Handige Compositietips voor macrofotografie
Valt het jou ook op dat een goede close-up foto je een gevoel van intimiteit geeft? In elk geval heb je meer het gevoel dat je in de leefwereld van het onderwerp komt. Meer dan wanneer het vanaf een afstandje vastgelegd wordt. Dat effect wordt veroorzaakt door de korte afstand tussen onderwerp en fotograaf. Dat is waar macrofotografie om draait. Het maakt foto’s ‘up close and personal’.
Een close-up beeld geeft meer details prijs dan een afstandsfoto. Dat spreekt voor zich. Dan is het wel belangrijk dat de focus goed gelegd wordt voordat de opname gemaakt wordt. Daarnaast is nog het enorme belang van een goede compositie.
Dat betekent dat je weet hoe je het onderwerp gaat plaatsen in combinatie met de rest van de omgeving. Je mag dan de duurste camera, lens of accessoires hebben, maar als je niet weet hoe je het beeld moet ‘componeren’ dan zal een succesvolle foto erg moeilijk worden.
Kijkruimte
Eén van de elementen van compositie is kijkruimte. Een noodzakelijk element in natuurfotografie. Dit betekent meer ruimte toevoegen in het beeld. Een dier wat een bepaalde richting op kijkt, heeft beeldruimte nodig aan die kant. Wil je een vlinder fotograferen die naar rechts kijkt, dan heb je aan de rechterkant wat extra ruimte nodig. Dit helpt jij bij het creëren van meer balans in je foto.
Regel van Derden
De onvermijdelijke regel van derden… Ja, die geldt ook bij macrofotografie. Het volgen van deze regel geeft nu eenmaal meer balans aan je beeld. Het heeft ook te maken met de positie en kijkrichting van je onderwerp. Kijkt die recht in de camera of naar de zijkant? Meestal is het zo dat een centrale compositie beter is wanneer een dier je recht aankijkt.
Diagonale lijnen
Om je foto meer pit te geven, kan het interessant zijn om te zoeken naar diagonale lijnen. Rechte lijnen zijn bij macrofotografie vaak erg saai. Een diagonaal geeft een gevoel en effect van actie.
Gewicht van de compositie
Het gewicht van de compositie is een ander aandachtspunt. Het is sterk gerelateerd aan het vorige punt, het gebruik van diagonale lijnen. Wanneer je bijvoorbeeld een vlinder op een takje fotografeert, dan is het belangrijk om het achtereinde van de vlinder te richten naar één hoek van het beeld, terwijl het takje is gericht naar de tegenovergestelde hoek.
Macrofotografen hebben de grote valkuil om zich al snel te verliezen in de details van het onderwerp. Of het onderwerp zo groot mogelijk in beeld brengen. Maar dan vergeet je al snel de compositie, die de foto uiteindelijk toch interessant zal maken. Anders verwordt je foto tot een simpele (en vaak saaie) registratie. En dat is toch iets wat jij niet wilt?!
Volg bovenstaande macro compositietips op en maak zodoende interessantere en betere macrobeelden. Wil je nog meer leren over macrofotografie? Word dan lid van onze Fotografie Praktijkschool, waar je o.a. een volledige Masterclass Macrofotografie vindt.