Fotograferen bij slecht weer
In je hoofd is het altijd hetzelfde verhaal. Regen betekent: nat, grijs, geen kleuren, weinig contrast, enz. Maar is dat werkelijk zo? Kijk eens verder dan je ingesleten gedachtenpatroon. Wanneer het begint te regenen, krijgt alles wat kleur heeft, nog meer kleur.
Het is de perfecte tijd om er op uit te gaan en te zoeken in de natuur naar kleur. Wellicht staan er nog ergens bloemen.
Er zijn uiteraard wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, maar buiten dat is er niks aan de hand. Je kunt zelfs fotograferen in de stromende regen, mits je er zelf comfortabel mee bent (en dat ben ik absoluut niet) en wanneer je camera goed beschermd is.
Ik kan je dan ook de volgende stappen van harte aanbevelen.
- Gepaste kleding. Je gaat onherroepelijk slechte(re) foto’s maken als je het koud hebt en/of nat bent. Zorg voor goede bescherming, speciaal voor je voeten. Zijn die warm en droog, dan kun je het lang buiten uithouden.
- Een plastic zak, liefst zo’n hersluitbare (ziploc). Wanneer het echt begint te regenen stop je de camera daarin, waarbij alleen de lens nog net uit de zak komt.
- Een doek. Bij regen komt er gegarandeerd wat water op je lens. Dat is niet meteen het einde van de wereld, maar het is wel zinvol om de druppels geregeld weg te vegen.
En de paraplu dan, zul je denken? Nou, dat hangt er van af. Handig uiteraard, want je kunt er onder staan of zitten, maar aan de andere kant uiterst onhandig. Probeer maar eens een paraplu vast te houden en tegelijkertijd een goede foto te maken. Wel heb ik fotografen gezien die een klem op het statief hadden gemaakt, waarin de paraplu geklikt kon worden. Bij niet teveel wind uiterst handig.
Wat fotografeer je in de regen?
Je hoeft echt niet ver te gaan om iets te vinden wat je in de regen kunt fotograferen. Begin maar eens in je eigen tuin. Ben je een liefhebber, dan staat er vast nog wel iets in bloei of iets anders kleurigs. Het staat gewoon op je te wachten! Bij regen is het echt de beste tijd om te fotograferen. Niet alleen de kleuren komen dan uitstekend uit de verf, maar ook de aanwezige druppels geven een extra toegevoegde waarde.
Ben je het zat in je tuin, ga dan de straat op. Kijk naar de plassen. Een regenplas fungeert perfect als spiegel. En dat creëert prachtige visuele effecten. Een mooie manier om onderwerpen te isoleren die normaal gesproken best saai of oninteressant zijn. Maar ook mensen zijn een uitstekend onderwerp op een regenachtige dag. Mensen die onderweg zijn, willen oversteken, in een bus stappen terwijl ze veel moeite doen om droog te blijven, dat levert platen met emotie op. Die is van veel gezichten af te lezen. Wat je ook vastlegt, zorg er voor dat de kleuren een beetje ‘knallen’!
Het moment na de regenbui
Het is erg mooi om in de regen te fotograferen, maar wellicht nog beter om het moment er net na vast te leggen. Precies wanneer de wolken wegtrekken en de zon om de hoek komt kijken. Regenwolken geven een extra dimensie aan een landschap. Ze geven een donkere achtergrond en zorgen er voor dat alles er uit springt met sterke contrasten.
Soms trekt het wolkendek net even open en geeft je een doorkijkje naar de blauwe hemel. Je weet nooit zeker of het gebeurt, maar als je dat kunt fotograferen, dan heb je ook echt wat.
Je ziet het, regen biedt voldoende kansen om niet stil te hoeven zitten. Je kunt zowel macro, close up als landschapsfotografie doen. Tijdens en na de regen. Zoek naar heldere onderwerpen tegen een donkere achtergrond. Dan heb je al snel een blijver.
Laat je niet teleurstellen of tegenhouden door regen. Er zijn genoeg manieren om je creativiteit te laten gaan terwijl de luchten grijs zijn en het buiten nat is. Zorg voor voldoende bescherming voor jezelf en je materiaal, dan is plezier verzekerd!