Fotobewerking naar Zwart-Wit in Lightroom en NIK Silver Efex Pro

In dit artikel neem ik je mee in het bewerkingsproces, ofwel de workflow, van een fotobewerking naar Zwart-Wit in Lightroom en NIK Silver Efex Pro. Is dat heel moeilijk? Nee hoor, ik zou het zelf classificeren als 'gemiddeld'. 

En wat helemaal leuk is: je kunt het bronbestand downloaden en tegelijk met mij mee de bewerking doen. Volg exact wat ik doe, en je krijgt ook exact wat ik krijg. :-) 

Het onderwerp is een foto van een pimpelmees in een appelboom beschenen door het felle licht van de voorjaarszon tegen een achtergrond van donkere schaduwen. 

Doel van de oefening: het beeld omzetten naar een zwart-wit foto met heldere contrasten met behulp van de onlangs vrij beschikbaar gestelde software NIK Silver Efex Pro.

Het Stappenplan

Importeer het oefenbestand 20160329-0246-pimpelmees.tif in Lightroom. 

Klik nu rechtsboven in de balk op [Ontwikkelen] en kies in de rechter kolom de tab [Standaard]. Schuif nu met de schuifregelaars bij de aangegeven onderdelen naar de vermelde waarden. De onderdelen die wel in het paneel staan, maar niet in onderstaande lijst worden genoemd, blijven op de waarde 0 staan. Witbalans + 10 Schaduw – 100 Witte tinten + 40 Zwarte tinten + 25 Helderheid + 25 

We gaan nu twee aanpassingen doen aan de foto met het aanpassingspenseel Allereerst het aanpassingspenseel voor de vogel. Klik op het penseel (het rechtse symbool in het smalle paneel onder het histogram. Er verschijnt dan een nieuw paneel 'Effect'. De term aangepast verschijnt vanzelf, zodra je een wijziging aanbrengt in de eventuele waarden in een effect waarop het penseel vanuit een eerdere bewerking staat ingesteld. 

Zorg ervoor, dat alle waarden in het nieuwe masker eerst op 0 worden gezet. Dat kan door te dubbelklikken op het woord 'Effect'. Breng dan vervolgens de volgende waarden in. Verzadiging + 25 Scherpte + 75 of zoveel richting + 100 als gewenst Stel tenslotte het paneel Penseel als volgt in Grootte 5,0 Doezelaar 100 Automatisch maskeren inschakelen Dichtheid 95 

 

Bewerk nu de vogel zorgvuldig met het penseel. Voor de pootjes, de snavel en de vleugeluiteinden de penseelgrootte wijzigen in 1,0. Corrigeer tenslotte het masker waar je buiten de lijnen van het vogellijfje bent geraakt. Sluit de bewerking af door op 'gereed' te klikken. 

Dan het aanpassingspenseel voor de achtergrond. Zorg ervoor, dat alle waarden in het nieuwe masker eerst op 0 worden gezet. Dat kan door te dubbelklikken op het woord 'Effect'. Breng dan vervolgens de volgende waarden in. Zwarte tinten – 5 Helderheid – 25 Scherpte – 100 Ruis – 100 Stel het paneel Penseel als volgt in Grootte 10.0 Doezelaar 100 Stroom 95 Automatisch maskeren inschakelen Dichtheid 100 

Bewerk nu de achtergrond zorgvuldig maar laat de tak voor de vogel en het lichte deel van de tak waarop de vogel zit, onbewerkt. De penseelgrootte wijzigen daar waar gewenst. Corrigeer tenslotte het masker waar je buiten het gebied van de achtergrond bent geraakt. 

 

De foto is nu klaar voor conversie naar zwart-wit met behulp van de plug-in Nik Silver Efex Pro 2. 

Kies in het LR menu [Foto] –> Bewerken in –> Silver Efex Pro 2. Er verschijnt een kader met een drietal keuzes. Kies voor 'Een kopie bewerken met Lightroom aanpassingen' en klik dan op de knop [Bewerken] rechtsonder. De foto wordt nu automatisch voorbewerkt voor Silver Efex. 

Wanneer de foto in het beeld verschijnt klik dan in het linker paneel [Preset Bibliotheek]. Klik op de keuzeknop [Klassiek]. Er verschijnt nu een reeks met presets. Voor deze foto kiezen we voor preset *006 'Hoge structuur(vloeiend)' 

Om de fel door de zon beschenen vogel nog wat extra accent te geven, kiezen we in het rechter paneel de tab 'Kleurenfilter'. Het meest aansprekende resultaat geeft het blauwfilter. De pimpelmees zit nu echt in de laagstaande ochtendzon van het voorjaar (maart). 

Om het beeld nog wat meer af te dichten kiezen we ook nog in het rechter paneel 'Laatste aanpassingen' voor Randen branden, Alle randen 1. 

Kies nu voor [Opslaan] rechtsonder in het beeld. Silver Efex zet de foto nu weer terug in de LR bibliotheek. Naar smaak kun je het beeld nu nog iets nabewerken in Lightroom. 

Kies in de Ontwikkelmodule rechts het paneel [Details]. Kies voor de tabs Verscherpen Hoeveel 100 Straal 1,0 Details 25 Masker 100 Ruisreductie Luminantie 25 Details 50 

Het eindresultaat zie je hieronder. 

 

Natuurlijk is dit slechts één mogelijkheid van de vele. Heel veel is ook smaakgevoelig. Voel je vrij om je eigen aanpassingen te doen, je eigen touch er aan te geven. Ik ben heel benieuwd hoe jouw resultaat er uit ziet. Laat het eens zien in de Moor Fotografie Facebook Groep!