Domme fouten en hoe die je voorkomt

Telkens wanneer je iets nieuws leert, gaat dat meestal het snelst door het maken van fouten. Dat is eigenlijk nooit leuk, dat wil ik zelf zeker wel toegeven. Soms maak je fouten die ene echte les voor je opleveren. Maar soms maak je fouten die je gemakkelijk had kunnen voorkomen. En dat bedoel ik met domme fouten. Die had je niet hoeven maken. Hieronder som ik er enkele op die je hierna niet meer hoeft te maken!

Teveel spullen aanschaffen

Ok, ik geef toe: fotografie gear aanschaffen blijft één van de leukere dingen om te doen. Zeker als je ook nog eens gevoelig bent voor de techniek die gepaard gaat met het fotograferen. En ik zeg het maar eerlijk: veelal zijn het mannen die daar het meeste last van hebben. Wat kun je genieten van weer een nieuw – oh zo handig- item wat in je fotografietas kan. Of het nu gaat om een fancy camera, een toffe lens of een superhandig accessoire… al die dingen beloven ons om fotograferen een stuk gemakkelijker te maken. En wie wil dat nou niet?

 


Helaas, wanneer je collectie teveel uitdijt voegt het niets meer toe. Dan is het meer vulling van de tas (of nog erger: de kast) dan dat het echt nuttig is. Zelf kan ik zo enkele dingen aanwijzen die ik sinds de aankoop nog nooit (ik zeg het met schaamte hoor) heb gebruikt. En dan nog blijft het moeilijk om er afscheid van te nemen. Want ja, het idee dat je precies dat ding nog eens nodig zult hebben! De oplossing is even simpel als moeilijk: zorg dat je eerst de spullen die je al hebt voldoende beheerst voordat je weer iets nieuws koopt. Haal eerst het maximale uit de spullen die je al in je tas hebt zitten. Dat geeft je meteen ook een stuk meer zelfvertrouwen wanneer je wel iets nieuws koopt.


Vergeten de focus te controleren

Je hebt het vast weleens meegemaakt, anders ik wel. Dat je helemaal hierperdepieper bent over een fantastisch fotomoment dat jij net hebt vastgelegd…om er later achter te komen dat de scherpte, de focus, net verkeerd ligt. Het kleine LCD scherm van de camera liet het zo mooi zien, alles leek goed scherp. Maar het grote scherm van de computer is dan meedogenloos. Daar zie je precies of de foto scherp is waar jij het scherp wilt hebben. Troost je, dat overkomt velen. Je bent niet alleen. Gelukkig kun je ook dit redelijk eenvoudig voorkomen. Want elke digitale camera biedt de mogelijkheid om op het LCD scherm in te zoomen op te foto. Ik geef toe, het blijft wat behelpen, en je moet het ook niet bij elke foto doen, maar het kan echt geen kwaad om zo nu en dan even de scherpte te controleren. Is de focus precies wat je wilt? Die gewoonte kan je heel wat verruïneerde foto’s schelen.

 

Hier zijn een paar manieren om de juiste focus al in de camera te checken:

  • Gebruik focus peaking: niet elke camera heeft het, maar gebruik het. Focus peaking laat gekleurde highlights zien van het gebied dat in focus is.
  • Zoom in om te focussen: met elke camera kun je inzoomen op het beeld, vaak via live view. Je kunt dan goed scherpstellen op een bepaald gebied. Dit werkt het best wanneer je op statief werkt.
  • Gebruik een statief: fotografeer je iets wat niet beweegt, overweeg dan om een statief te gebruiken. Dat maakt het rustig scherpstellen veel gemakkelijker. En haast is er dan niet bij.
  • Probeer verschillende focussettings: natuurlijk de voor de hand liggende keuze tussen AutoFocus Single (AF-S) en AutoFocus Continue (AF-C) voor stilstaande en bewegende onderwerpen, maar ook instellingen als Single Point, Auto Area AF, Group Area, 3D-tracking (dit is bij Nikon zo, check je handleiding voor de benamingen bij jouw camera) waarmee je nog gerichter te werk kunt gaan.


Teveel in je fototas stoppen

Ja ik beken: hier maak ik me vaak schuldig aan. Ik heb een grote fototas en stop die graag vol met enkele camera’s en vooral de nodige lenzen. ‘Want je weet maar nooit …’. En dat wreekt zich vaak. En zolang je het nog kunt tillen merk je er niet zoveel van. Maar een tijdje gleden had ik behoorlijk last van slijmbeursontstekingen in mijn schouders. Nou, dan laat je het wel om lang met een zware fototas te sjouwen! Noodgedwongen beperkte ik mij tot een camera met hooguit twee lenzen. En het verrassende was: ik miste niks. Ik fotografeerde met wat ik bij me had. En die limitering resulteert nog weleens in verrassende foto’s.

Te zwaar leunen op nabewerking

Wie digitaal fotografeert ontkomt niet aan nabewerking. Althans, dat is mijn mening. Doe je het niet, dan doe je jezelf tekort. En zeker wanneer je in RAW fotografeert. Maar die nabewerking is ook een valkuil. Je kunt er teveel op leunen. Dingen die je niet meteen in de camera al oplost, maar dat later wel oplost. Een enkele keer is dat natuurlijk helemaal niet erg. Maar wanneer het een gewoonte wordt, moet je je manieren toch nog maar eens goed overdenken. Het nabewerken van een foto is niet het probleem hier, maar wel dat je het opmerkt en weet dat het meteen opgelost kan worden, maar toch denkt dat je dit later wel zult ‘fixen’ tijdens de nabewerking. Dan kan iets simpels zijn als wat vuil op je onderwerp. Of net niet helemaal het juiste licht. Of een uitsnede waar je nog niet content mee bent. Kun je het oplossen voor je de ontspanknop indrukt? Neem dan die extra moeite om de foto beter te maken. Dat geeft je absoluut een beter gevoel dan het later tijdens de nabewerking te ‘repareren’.

 

Alleen maar je ‘eigen ding’ fotograferen

Wanneer je al wat langer fotografeert loont het de moeite om eens goed terug te kijken naar het soort foto’s wat je geregeld maakt. Is daar een bepaald patroon in te zien? Merk je dat je steeds naar dezelfde locaties neigt? Of telkens maar weer die zonsondergang wilt pakken? Of elke keer weer dezelfde dieren/bloemen/mensen fotografeert? En ja natuurlijk, ik begrijp echt wel dat het elke keer weer anders is. Net wat ander licht, net een ander jaargetijde, net een andere positie… Maar wees eerlijk: eigenlijk is het meer van hetzelfde. Je blijft gemakkelijk ronddraaien in je eigen comfortzone. En dat voelt lekker veilig, maar dat is niet de plaats waar je groei zit. Daarvoor moet je juist buiten je comfortzone treden.

 

Conclusie

Aan het einde van dit blogartikel denk je wellicht bij jezelf: kan ik nog iets goed doen dan? Wees gerust, zo erg is het nu ook weer niet. Maar deze 5 genoemde fouten, ja soms zelfs echte domme fouten, zijn wel fouten waar vele fotograferen zich schuldig aan maken. En met dit artikel weet je ook direct wat je kunt doen om deze dingen te voorkomen. Welke fouten heb jij gemaakt die ik niet heb genoemd?