De Basis van Belichting: Reflectiescherm
Een reflector kan eigenlijk alles wel zijn, zolang het maar licht reflecteert. Het kan gewoon een stuk wit karton zijn. Of zo'n EHBO warmhouddeken. Een reflector kan zelfs zoiets zijn al een lichtgekleurde muur, een wit t-shirt, of wat dan ook, als het maar groot en helder genoeg is om licht te weerkaatsen. Het licht wordt dus verplaats naar een plek waar jij het hebben wilt.
Een reflector heeft enkele voordelen. Meestal zijn ze een stuk goedkoper dan een flitser. Ze hebben niks te maken met zaken als flitssynchronisatietijd. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, ook om ermee om te leren gaan. Ze hebben geen elektriciteit of batterijen nodig. En je kunt meteen zien waar het licht naartoe gaat.
Er zijn veel verschillende merken die reflectieschermen maken. Van onbekende (Chinese?) via de bekendere namen als Westcott en Manfrotto tot de meest gewilde en duurste: Sunbounce.
Natuurlijk kun je heel eenvoudig zelf je reflectiescherm maken. Mijn eerste versie was een groot stuk karton beplakt met zilverkleurige huishoudfolie. Eenvoudig, maar doeltreffend. Alleen niet echt handig in vervoer en opslag. De reflectieschermen die je kunt kopen zijn allemaal demontabel of opvouwbaar. En dat heeft z'n voordelen.
Bekijk deze video eens waar je kunt zien hoe Tony en Chelsea Northrup in de praktijk laten zien hoe je een 5-in1 reflectiescherm gebruikt:
Er zijn vaste en flexibele reflectieschermen. De vaste, zoals de Sunbounce, neem je als een pakketje mee en monteer je ter plekke op de locatie. Het kost net wat meer tijds om die in elkaar te zetten, maar daar staat tegenover dat ze wat steviger in gebruik zijn. De flexibele reflectors vouw je in een handomdraai in en uit elkaar.
Een reflector is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. De bekendste zijn wel de ronde reflectieschermen, die geven ook nog eens een fraaie ronde 'catchlight' in de ogen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook driehoekige en vierkante reflectieschermen te koop.
Het materiaal van het reflectiescherm kan heel divers zijn. Meest bekend zijn de zilveren en gouden combinaties. Ook zijn de 5-in-1 (goud-zilver-wit-zwart-diffuus wit) schermen heel populair. De metaalkleurige oppervlakken geven een meer intenser licht dan het matte wit.
Wanneer je de gouden reflector gebruikt geeft dat een warmere toning. Gebruik je de witte, dan blijft de kleurtoon gelijk aan het licht dat je reflecteert. Dat is trouwens ook zo bij de zilveren reflector. Het zwart kan gebruikt worden om licht weg te nemen. Het diffuus witte scherm kun je gebruik om de felle zon te blokkeren (zoals op de foto hieronder te zien is) of om doorheen te flitsen.
Een populair gebruik van het reflectiescherm is als invullicht. Je kunt het heel goed gebruiken om de schaduwkant er mee op te lichten. Zeker bij hard licht heb je al gauw last van lelijke schaduwpartijen in het gezicht, dat kun je met zo'n scherm mooi invullen met licht.
Heb je nog nooit met een reflector gewerkt? Probeer het dan eens met een stuk wit karton. Of een plaatje tempex wat veel als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Speel er eens mee en kijk wat het doet qua licht. Het leuke is dat je meteen ziet hoe de lichtval en lichtinvulling verandert. Alleen op deze manier kun je voor jezelf bepalen of een reflectiescherm voor jou een handig fotografie accessoire is.
Als laatste wil ik deze video nog met je delen waarin een paar handige toepassingen van een reflectiescherm worden gedemonstreerd: