5 Compositietips die zorgen voor een betere foto
Compositie is een techniek die je moet beheersen om een goede foto te kunnen maken. Maar hoe vaak stop jij even om na te denken over wat je door de beeldzoeker van je camera ziet?
Compositie is heel subjectief. En het hangt af van het onderwerp wat je gaat fotograferen. Er zijn regels voor een goede beeldcompositie. Als je die regels eenmaal kent en kunt gebruiken, dan ben je ook in staat om ze vaker te breken en toch een goede resultaat af te leveren.
Welke stand gebruik je voor een goede compositie
Vaak lijken mensen wel vergeten te zijn dat je een camera ook kunt draaien om zo een staande (of portretstand) foto van het onderwerp te maken. Vaak wordt alleen het liggende (landschapsstand) formaat gebruikt, wat een boel lege ruimte ronder het onderwerp geeft. Gewoon even de camera een kwartslag draaien lost dit probleem op.
Soms is het heel duidelijk dat een foto beter uitkomt in het staande format. Bijvoorbeeld bij zaken die meer hoog dan breed zijn. Maar het hangt af van het onderwerp van je foto. Zo komt een hoog gebouw beter tot zijn recht in een staande foto, maar als onderdeel van een stadsgezicht oogt het beter op een liggende foto.
Het is dus maar net welke boodschap je in de foto wilt leggen.
De regel van Derden
De derdenregel geeft aan dat je het beeld moet opdelen in drie horizontale en drie verticale delen. Daarna plaats je het onderwerp op één van de snijpunten van deze lijnen. Ik probeer altijd om mijn onderwerp uit het midden te halen, richting de snijpunten. Voorkom in het midden plaatsen, want dat oogt (vaak) saai voor de kijker.
Hou het simpel
De beste foto’s zijn degene zonder een aandachttrekkende of storende achtergrond. Vermijd dat er benen van andere personen op de foto komen. Of rommel in de achtergrond. Of de bekende boomtak die uit iemands hoofd lijkt te komen. Voor een goede compositie is het van belang dat je de zaken die afleiden van je onderwerp kunt elimineren.
Beeldvullend werken
Probeer zoveel mogelijk beeldvullend te werken als de de compositie gaat bepalen. Dat kun je doen door van positie of standpunt te veranderen of door een ander perspectief te gebruiken. Dit geeft een intiemer beeld van je onderwerp.
Geen delen van je onderwerp afsnijden
Streef ernaar om je gehele onderwerp op de foto te zetten. Dit is een beetje een discutabele regel, want deze wordt vaak succesvol verbroken. Op zich is afsnijden (ook vaak croppen genoemd) niet verkeerd en kan het een zeer esthetisch resultaat geven. Wil je toch afsnijden, doe dat dan niet op een gewricht (pols, knie, elleboog, voet, etc.) of dwars door bijvoorbeeld het oor of oog. Zorg dan voor wat extra ruimte.
Denk eraan, om de regels (succesvol) te kunnen doorbreken, moet je ze eerst kennen! Oefen gewoon veel met deze tips in je achterhoofd en je zult zien dat de kwaliteit van je foto’s vooruit gaat.