Betere Foto's door Goed Bijsnijden
In de meeste gevallen zal een foto beter worden door dichter op je onderwerp te staan. Doe eens een paar stappen naar voren. Dit werkt vooral beter bij portretfoto’s, omdat het vullen van het beeld met het gezicht geen of veel minder ruimte overlaat voor allerlei afleidende elementen. En zo voorkom je dat het oog van de kijker afdwaalt. Bijsnijden heeft bijna hetzelfde effect. Het is een manier om je foto’s net iets meer inhoud te geven door afleidende elementen of andere zaken die niet in het beeld horen gewoon af te snijden.
Het onderwerp benadrukken - rommel weghalen
Soms zijn er zaken in de foto aanwezig die er eigenlijk niet in horen. Of er bij nader inzien toch niet zo mooi bij passen. Het voegt toch niets toe aan het onderwerp waar het allemaal om gaat. En dan is bijsnijden een prachtige manier om deze zaken weg te halen. In bovenstaand voorbeeld kun je zien hoe ik door bij te snijden de halve boom aan de rechterkant weghaal en tegelijkertijd de nadruk meer leg op de twee huisjes. Bijsnijden om de Compositie te verbeteren
Eerder heb ik geschreven over de regel van derden. Wanneer je een afbeelding bijsnijdt, let er dan op dat je deze derdenregel in de gaten houdt. Probeer je onderwerp op een snijvlak van lijnen te plaatsen. Met deze techniek kun je een saaie foto interessanter maken om naar te kijken. In ieder geval je onderwerp weg uit het dodelijke midden. Het aanpassen van de compositie heeft ook andere voordelen. Wanneer je inzoomt op een deel van de foto, verleg je ook het onderwerp van de foto. In onderstaande foto heb ik door de uitsnede alle andere kinderen uitgesneden en de nadruk volledig op het ene kind gelegd. Bijsnijden: Portrait of Landscape?
Laat je niet vangen in het idee dat een bijgesneden foto hetzelfde formaat moet hebben als het origineel. Voel je vrij om een uitsnede te maken die je zelf leuk vind. Je kunt een foto een panoramisch uiterlijk geven door boven en/of onder weg te snijden. Je kunt zelfs een ‘portrait’ uitsnede maken van een landscape foto. Deze techniek werkt bijvoorbeeld erg goed wanneer je veel lucht of water in je beeld hebt. Maar ook om bepaalde personen uit een foto weg te snijden. Bijsnijden – niet teveel
Wees voorzichtig met de hoeveelheid die je wegsnijdt. Iedere keer wanneer je beeld wegsnijdt, verdwijnen er pixels. Nu zal het met de huidige aantallen megapixels wel loslopen, maar er is altijd een kritische grens waar er zo weinig pixels overblijven dat je een kwaliteitsverlies gaat zien. Als laatste deze tip: zorg er altijd voor dat je in een kopiebestand werkt. Mocht het resultaat toch tegenvallen, dan kun je nog altijd terug naar het origineel. Dit geldt niet wanneer je met een pakket als Lightroom werkt. Deze software werkt non-destructief, wat betekent dat je altijd weer terug kunt naar het origineel. Dat is pas handig!