Beginnerstips voor een superscherpe foto

Het is je al vast weleens overkomen: dat je naar foto’s van een gevorderde fotograaf kijkt en je verbaast over de scherpte van de beelden. Zeker in vergelijking met wat je van jezelf gewend bent. Dan vraag je jezelf toch menig keer af hoe ze dat toch doen. Ik heb dat in elk geval wel gedaan. Zeker in de tijd toen ik nog een beginner in fotografie was. Voor mijn gevoel moest ik al op zoveel dingen tegelijk letten. En meestal waren mijn foto’s ‘best wel’ scherp. Maar dat superscherpe, ofwel zo mooi gezegd ‘gestoken’ scherp, dat waren mijn foto’s meestal niet. Daarom: wat is nu eigenlijk de basis van een superscherpe foto? Ik neem je mee in een paar ‘regels’ die je wellicht bekend voorkomen, maar die even zo vaak vergeten worden. Dat is de reden waarom je je deze opsomming nog eens geef.

 

Gebruik een statief

Ja, ik weet het, dit is een inkopper. Iedereen kent die regel wel. Maar hoe vaak wordt diezelfde regel niet aan de kant geschoven? Een statief gebruiken is voor velen gewoon vervelend. Je moet het meesjouwen en het vertraagt je behoorlijk. Maar aan de andere kant is het absoluut een basis voor een superscherpe foto. Je kunt nog zo stabiel zijn, maar tegen de stabiliteit van een statief leg je het als mens altijd af.

 


Gebruik een afstandsbediening

Elke camera heeft wel een aansluiting voor een draadontspanner (absoluut mijn voorkeur) maar een draadloze kan natuurlijk ook. Denk dan wel aan volle batterijen als je op stap gaat. Met een afstandsbediening hoef je de camera niet aan te raken om de ontspanknop in te drukken. En dat is weer een forse plus erbij om beweging te voorkomen. En ja, ook de afstandsbediening maakt je trager in het fotograferen. Maar is dat erg?

 


Gebruik een kwaliteitslens

Deze tip is wat minder leuk omdat een kwaliteitslens gewoon significant meer geld kost dan een doorsnee/budget lens. Maar het is wel een feit. Het prijsverschil zit ergens in. In principe is een prime lens, dus een lens met een vast brandpunt, kwalitatief beter dan een zoomlens. Maar de tegenwoordige high-end zoomlenzen doen daar niet voor onder. Maar je begrijpt dat een lens van € 300 een andere kwaliteit levert dan eenzelfde lens die € 2000 kost. Daarnaast speelt nog een andere factor een rol: het aantal megapixels. Hoe meer megapixels de sensor heeft, des te kritischer is de kwaliteit van de gebruikte lens. Een mindere kwaliteit wordt genadeloos blootgelegd naarmate je meer pixels op de sensor hebt.

 


Gebruik het diafragma sweet spot

Vrijwel elke lens moet je 1 tot 2 stops diafragmeren om een betere scherpte te krijgen. In veel gevallen ligt de sweet spot (het punt waar de lens optisch gezien het beste presteert) ergens rond f/8 - f/11 maar het verschilt per lens. Meestal kun je dat online wel terugvinden.


Gebruik een korte sluitertijd

Hoe korter de sluitertijd is die je gebruikt, hoe kleiner de kans is op bewegingsonscherpte. Maar let op, want deze regel heeft twee kanten. Ten eerste moet de sluitertijd kort genoeg zijn om zelf geen bewegingsonscherpte te veroorzaken (in het geval je eens geen statief gebruikt) en ten tweede kan het zo zijn dat je onderwerp ook beweegt. Denk maar eens aan kinderen, of dieren, of sporters. Dit zijn zomaar een aantal regels die voor iedere fotograaf ongetwijfeld bekend voorkomen, maar die nog maar al te vaak ‘vergeten’ worden. Wil je superscherpe foto’s maken dan zijn dit echt basisregels die je niet mag vergeten. Wil je nog meer weten over hoe je nooit meer onscherpe foto’s maakt? Download dan mijn gratis ebook hier.