Batterijen en Accu's

Niet alleen zijn digitale camera's volledig afhankelijk van batterijen of accu's, ze vreten ook nog eens energie. Veel meer dan de analoge filmcamera ooit deed. Batterijbeheer is dus erg belangrijk, vooral wanneer je op reis bent en de batterijen niet even snel kunt opladen.

 Er zijn een aantal mogelijke problemen, die allemaal neerkomen op het feit dat je genoeg ' energie' moet hebben om lang genoeg te kunnen fotograferen. Afhankelijk van het model hebben digitale camera's aan aparte accu of gebruiken ze gewone AA-batterijen, de bekende penlites. In het eerste geval ben je aangewezen op wat de fabrikant of een derde partij aan mogelijkheden biedt, inclusief de bijbehorende lader. 

Hoeveel extra accu's je nodig hebt, hangt af van hoeveel foto's je gaat nemen en hoe vaak je de accu kunt opladen. Normaal gesproken is het op bijna elke locatie mogelijk om iedere avond de accu weer op te laden. In sommige DSLR camera's is het mogelijk om een aparte AA-batterijbundel te gebruiken. Dat kan erg handig zijn als je om wat voor reden dan ook problemen krijgt met je huidige accu. AA-batterijen zijn immers op elke hoek te koop! AA-compatibele camera's zijn flexibeler, omdat je verschillende typen en merken batterijen kunt gebruiken, hoewel deze minder lang meegaan (gewoonlijk Li-Ion). 

Oplaadbare batterijen zijn het best, maar in noodgevallen kun je overal in de winkels wel gewone alkalinebatterijen vinden. Je kunt ook kiezen uit verschillende laders. Belangrijk is om de handleiding van je camera even door te lezen, omdat fabrikanten het gebruik van sommige batterijen in hun camera afraden.

Batterijtypen

Alkaline Overal verkrijgbaar, niet oplaadbaar, gemiddelde capaciteit, behoudt zijn lading als hij niet wordt gebruikt. Nikkel-Cadmium (NiCd) De goedkoopste soort oplaadbare batterij, die ook wanneer hij niet wordt gebruikt, leegloopt. Heeft last van het 'geheugeneffect' en moet eerst helemaal worden ontladen voor het opladen, omdat hij anders onthoudt dat de capaciteit kleiner is. De meeste laders kun je instellen op het eerst ontladen en dan laden van de batterijen. Nikkel-Metaalhydride (NiMH) Duurder en sterker dan NiCd. Loopt langzaam leeg wanneer hij niet wordt gebruikt, maar heeft geen last van het geheugeneffect. Lithium (Li) Niet oplaadbaar, krachtig, licht, gaat lang mee, duur. Lithium-Ion (Li-Ion) Oplaadbaar, maar net als Lithium licht en krachtig. Een populaire keuze

Capaciteit van Batterijen

De capaciteit van batterijen wordt aangegeven in milliampere per uur (mAh). Dexe waarde geeft aan hoeveel ruimte een batterij heeft. Hoe meer, hoe langer de batterij meegaat. Batterijen met een hogere capaciteit zijn duurder, maar zeer waardevol voor digitale camera's (en natuurlijk ook flitsers!) die nogal wat energie gebruiken. Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Eneloop batterijen. Die zijn iets lager qua capaciteit maar lopen zeer langzaam leeg. Je hoeft dan veel minder vaak op te laden

Geheugeneffect

NiCd batterijen (maar niet NiMH batterijen) hebben last van geheugenproblemen. Dit zogenaamde 'geheugeneffect' zorgt ervoor dat er capaciteit verloren gaat als de batterij wordt opgeladen voordat hij helemaal is ontladen. Kleine gasbellen reduceren het celoppervlak van de batterij, waardoor de lading met de tijd afneemt en de batterij sneller leeg is. Om dit te herstellen moet de batterij een paar keer worden ontladen weer opgeladen.

Batterijen opladen

Volg de handleiding van de camera, maar let ook even op de volgende punten:

  • Probeer NiCd en NiMH batterijen niet op te laden voordat ze leeg zijn. Li-Ion batterijen kunnen juist beter wel vaker worden opgeladen, omdat dit de levensduur verlengt (de batterijen gaan dan steeds langer mee voordat ze leeg zijn).
  • Laat batterijen niet te lang in de lader zitten.
  • Slimme laders kunnen de batterij eerst ontladen voor het opladen, resterend batterijvermogen aanvullen en zichzelf uitschakelen als de batterijen vol zijn of overgaan op druppellading.
  • Kies voor een oplaadmethode die bij je werkwijze past. Dit betekent dat je minimaal één volle reservebatterij meeneemt en de lege batterijen zo snel mogelijk weer oplaadt.

Tip: als je naast je camera nog andere apparaten gebruikt zoals een extra camera, een laptop, een videocamera etc. dan heb je waarschijnlijk al een aantal laders of adapters liggen. En die zien er vaak ook nog eens (bijna) hetzelfde uit. Om verwarring en belangrijker -schade- te voorkomen, is het een goed idee om ze te voorzien van een (gekleurd) label met daarop de vermelding van het bijbehorende apparaat.