7 magische compositietips voor betere foto’s
Heel geregeld valt er een mail in mijn mailbox met de bekende vraag: Ik moet morgen dit en dit fotograferen, welke instellingen moet ik gebruiken? Die vraag is heel begrijpelijk. Maar tegelijkertijd ook niet te beantwoorden. Mijn antwoord is dan ook altijd: dat hangt af van de (licht) omstandigheden…
Iedereen wil graag een set instellingen die altijd werkt. Een soort gouden pil waardoor je foto’s instant beter worden. Maar ik moet je teleurstellen. Die magische pil is er niet. Toch heb ik wel iets wat je kan helpen. Een aantal simpele tips. Noem ze magisch of niet. Maar weet wel dat het toepassen van deze tips (hoeft niet allemaal tegelijk hoor) je foto’s instant verbeteren!
Deze 7 eenvoudige beginnerstips voor een betere foto kosten helemaal niks extra. Je hoeft geen dingen te hebben of te kopen. Nee, deze tips zijn vooral gebaseerd op compositie. En het gereedschap wat je daarvoor nodig hebt is: je eigen oog. Makkelijk toch?
Tip 1 – vermijd het saaie midden
In de basis kun je altijd terugvallen op de regel van derden. Dat is wel de gemakkelijkste manier om het midden te vermijden en het kijkt meteen nog lekker weg ook. Het is de meest gebruikte compositieregel en dat is niet voor niets zo. Natuurlijk is er meer mogelijk, maar de derdenregel is een goed opstapje om de gecentreerde foto te vermijden. Welk onderwerpje ook hebt, schuif het een stukje uit het midden en je foto is significant verbeterd.
Tip 2 – maak gebruik van leidende lijnen
Kijk om je heen. Lijnen zijn overal. En hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Je moet bepaalde dingen soms net even opmerken. En deze dingen ga je zien wanneer je net even wat meer tijd neemt om op een locatie even rond te kijken voordat je een foto maakt. Gebruik maken van lijnen brengt vaart en dynamiek je foto. Daarnaast zorgt het ook voor de nodige diepte. Plaats je onderwerp precies daar waar de lijnen naar toe wijzen.
Tip 3 – de horizon en horizontale lijnen
Horizontale lijnen staan voor vredig, rustgevend en relaxed. Denk maar eens aan een zomerse foto met de zee in beeld. Of een akker bij zonsondergang. Een foto met zo min mogelijk verticale lijnen zorgt voor een rustig beeld. En daar kun je gebruik van maken wanneer je een relaxte sfeer in je beeld wilt neerzetten.
Zijn er teveel verticale lijnen? Verplaats je dan zodat de lijnen uit beeld raken. Of kies een ander standpunt. Of gebruik een andere lens. Zomaar even wat opties. Natuurlijk mogen er wel verticale lijnen in beeld zijn. Maar let er op dat de horizontale lijn het sterkste blijft.
Tip 4 – de kracht van verticale lijnen
Het is ook goed mogelijk om de input van tip 3 om te keren door juist te focussen op verticale lijnen. In plaats van een stadsscene zo te fotograferen dat de skyline een horizontale lijn wordt kun je in plaats daarvan ook de nadruk leggen op een enkel gebouw en de hoogte daarvan als de dominante verticale lijn te laten fungeren.
Dat verandert totaal de gehele energie en het gevoel van de situatie. Deze techniek kun je ook goed toepassen in het bos. In plaats van het hele bos in het beeld zetten juist de nadruk leggen op de ene boom.
Tip 5 – lege ruimte of negatieve ruimte
Een tip die je wat minder vaak toegepast ziet, maar wel enorm krachtig is: maak gebruik van negatieve ruimte. Ofwel lege ruimte. Veel fotografen kennen deze techniek niet en vullen zoveel mogelijk van het beeld met hun onderwerp. Dat lijkt heel interessant, maar in de praktijk blijkt dat toch wat saai uit te vallen. Wees niet bang om ook die lege ruimte mee te nemen in de foto. Dat maakt het alleen maar sterker.
Tip 6 – isoleren waar het kan
Deze tip lijkt enorm veel op de voorgaande. Door je onderwerp te isoleren maak je het totaalbeeld interessanter. Vaak wordt een onderwerp zodanig op de foto gezet dat het meer een kiekje is dan een interessant beeld. En dat is jammer. Want met een beetje meer aandacht en tijd maak je zo de sprong van kiekje naar een mooie foto.
Dat doe je heel eenvoudig door even wat langer te kijken naar je onderwerp. Is de achtergrond niet rommelig? Kun je nog wat dichterbij komen? Kun je gebruik maken van een kleine scherptediepte? Is een andere positie beter? Vaak werkt het goed om een wat lager standpunt in te nemen zodat de achtergrond de heldere blauwe lucht is. En dat is dan weer de link met tip 5.
Tip 7 – fotografeer tijdens zonsopkomst en zonsondergang
Het klinkt als een cliché, dat weet ik. Maar het is nu eenmaal een feit dat het licht tijdens zonsopkomst en zonsondergang het mooist is. De kleur van het licht is dan echt magistraal doordat het licht dan door een relatief dikke laag atmosfeer heen moet. En dan komt die mooie warme geel-rode kleur sterk naar voren. Het is dan bijna moeilijk om juist geen mooie foto te maken…
Wil je nog meer? Kijk dan eens naar dit online programma.