4 Tips voor portretfotografie
Het maakt in feite niet uit of je nu een professioneel fotograaf bent die in opdracht een portretsessie doet, of dat je een amateur fotograaf bent die foto’s maakt op familiegebeurtenissen, verjaardagsfeestjes of wat dan ook voor gelegenheid. Wat voor situatie het ook mag zijn, je wilt toch altijd de best mogelijke portretfoto maken die binnen je bereik ligt.
Er zijn een aantal voor de hand liggende missers die een beginner gemakkelijk lijkt te maken, maar die gelukkig eenvoudig zijn te voorkomen. Hier zijn vier korte tips die je helpen om portretfoto’s op een professionele wijze te maken.
Focus op de ogen
Moet je hele onderwerp echt scherp zijn? Nee, dat hoeft helemaal niet! Een beperkt scherptedieptegebied kan juist een heel interessant en intrigerend portret opleveren. Let er dan wel op dat het gezicht wel scherp blijft, in ieder geval de ogen.
Een goede vuistregel hierin is dat je altijd scherpstelt op de ogen, en daarna je compositie opnieuw bepaalt. Wanneer je model dan staat waar jij hem of haar hebben wilt, hoef je alleen nog maar de ontspanknop helemaal in te duwen.
Blijf in de schaduw
Veel beginners nemen vrijwel automatisch aan dat het beste moment om te fotograferen op een mooi zonnige dag is. En daarom brengen ze hun model mee naar buiten, lekker in het volle zonlicht. Nou, op deze manier ben je verzekerd van harde schaduwen, donkere, dichtgeknepen ogen en vreemd gevormde wenkbrauwen.
Het kan nog erger wanneer je het model half in de zon en half in de schaduw plaatst. De camera zal niet om kunnen gaan met dit verschil in dynamisch bereik en zal dan ook nooit tot een juiste belichting kunnen komen. Zoek een beschaduwd plekje en hou de zon weg van je model. De schaduwzijde van een gebouw werkt bijvoorbeeld heel goed, maar in feite voldoet elke gelijkmatig beschaduwde plek hiervoor.
Let op wanneer je het bladerdak van een boom gebruikt als schaduwbron! Het kan dat er net een lichtstraal tussen de bladeren doorkomt en op je model terecht komt. Ook dan zal de camera niet juist kunnen belichten en krijg je uitgebeten en overbelichte plekken.
Vindt de juiste hoek
Niets is vervelender en saaier dan een foto van iemand die midden in de compositie geplaatst is. Het zijn de kenmerkende snapshots en kiekjes: saai, levenloos en zonder enige vorm van diepte.
Beweeg je eens rond je model. Klim ergens op en fotografeer je model van bovenaf. Ga eens op de grond liggen en fotografeer omhoog. Experimenteer en zorg vooral voor een hoop lol. Wat je ook doet, plaats ze niet in het midden, recht voor je en roep ook geen ‘say cheese’. Want een leuke interessante portretfoto kun je dan echt wel vergeten!
Elimineer afleidende elementen
Denk eraan: je bent bezig om een portretfoto te maken. Je hoeft geen foto te maken van alles eromheen. Een portretfoto maken wil niet zeggen dat je iemand van top tot teen moet fotograferen.
Wat je vaak bij een beginner ziet is dat niet alleen de persoon wordt gefotografeerd, maar ook nog een hoop van de omgeving. Dit maakt je onderwerp of model alleen maar kleiner en minimaler op de foto. Het geeft bovendien allerlei afleidende elementen de kans om zich te manifesteren in jouw portretfoto en zo jouw foto te ruïneren. Ga kort op je model zitten en vul het kader!