12 Meest Gemaakte Fouten in Digitale Fotografie

Nu de digitale spiegelreflexcamera's en inmiddels ook systeemcamera's steeds in gebruik zijn, kan praktisch iedereen zich fotograaf noemen. Het probleem hierbij echter is dat er meer nodig is dan alleen een indrukwekkende camera om een goede foto te maken. Het vergt een bepaalde manier van kijken, oog hebben om de dingen op een bepaalde manier te zien, om een foto te maken waarvan andere mensen zeggen: 'waaauwww...'. Gelukkig valt er een boel te leren. En, hoe meer je oefent, hier beter je wordt. Kijk eens even naar deze meest gemaakte fouten wanneer mensen digitaal fotograferen:

Niet kennen van de camera

Als je nog nooit de handleiding van je digitale camera hebt bekeken, dan haal je vast nog niet het meeste uit je camera. Vind je de handleiding te moeilijk of te saai, kijk dan ook even op de Fotografie Praktijkschool.

Geen gebruik maken van een statief

Een statief geeft je de mogelijkheid om de scherpste foto's te maken, zelfs bij weinig licht. Gebruik die zo vaak als mogelijk.

De camera geen tijd gunnen om correct te focussen

Een digitale camera heeft enige tijd nodig om goed te kunnen focussen/scherpstellen en de bijbehorende correcte belichting te bepalen. Het is vaak maar een fractie van een seconde, maar houd er toch rekening mee wanneer je fotografeert.

Teveel vertrouwen op de zoomfunctie

Ver inzoomen geeft vaak een minder scherpe foto, omdat het uiterste zoombereik kwalitatief net iets minder is. Gebruik je voeten indien mogelijk en zorg dat je wat dichter bij je onderwerp komt.

Foto's maken tegen het licht in

Dit maakt het onderwerp donker en de achtergrond te licht. Het is wel mogelijk, maar dan moet je goed weten wat je doet. Je kunt in deze situatie in ieder geval niet op de lichtmeting van de camera vertrouwen! 


Teveel vertrouwen op de flitser

Natuurlijk licht geeft de mooiste resultaten, dus gebruik dat zoveel als mogelijk. Flitslicht (zeker van de interne flitser) geeft al gauw een platte foto met erg hard licht.

Niet genoeg foto's maken

Het is bijna onmogelijk om de perfecte foto in één keer te maken, maak dus voldoende foto's. Het is allemaal digitaal, dus het kost niets extra. Probeer vooral voldoende variatie te maken door vanuit verschillende hoeken en met steeds een wisselende compositie te fotograferen.

Het onderwerp altijd centraal plaatsen

Leer de derdenregel (of de gulden snede die er veel op lijkt), daardoor maak je al gauw interessantere foto's.

Vergeten de horizon te checken

Wanneer je een foto maakt met de horizon erin, zorg dat die dat ook recht staat. Je kunt dit op het ook checken, met behulp van de autofocusblokjes in je zoeker of met een waterpasje op je camera.


Het gebruik van een lage resolutie instelling

Je kunt op je camera diverse resoluties instellen. Laat je niet verleiden om een lagere resolutie te gebruiken om zo geheugenruimte te besparen. Zorg voor voldoende geheugenkaarten, die zijn tegenwoordig zo duur niet meer.

Teveel tegelijk in één compositie

Probeer niet teveel dingen tegelijk in één foto te proppen, zoals mensen en hun gehele omgeving. Vaak is het dan beiden niks, het komt niet goed over. Richt je in plaats daarvan op een enkel onderwerp en breng dat duidelijk in beeld.

Niet gebruiken van de camera

Je weet nooit wanneer er een goede foto mogelijkheid je pad zal kruisen. Zorg er daarom voor dat je altijd een camera bij je hebt. Het lijkt misschien omslachtig, maar als je er eenmaal aan gewend bent wordt het een tweede natuur.