10 Tips om de Compositie te Verbeteren

Hier geef ik je 10 tips die je helpen om de compositie in jouw foto’s te verbeteren. Wanneer je vast zit in het uitdenken wat nu de juiste compositie is voor een foto kun je terugvallen op deze 10 tips. Een aantal zal je misschien bekend voorkomen, ze worden hier wel vaker genoemd.

Regel van Oneven

Dit is een heel eenvoudige regel, die helaas toch vaak vergeten wordt. Het is heel simpel. Zorg altijd voor een oneven aantal objecten in je foto. Bij personen gaat dat niet altijd even gemakkelijk, maar hou het in je achterhoofd. Deze techniek maakt je foto meer aanspreken en interessant om naar te kijken. 


Beperk de Scherptediepte

Het beperken van de scherptediepte is een eenvoudige manier om meer aandacht te creëren voor het hoofdonderwerp. Het gaat natuurlijk niet op voor elke foto, maar het is bijvoorbeeld erg bruikbaar wanneer je de achtergrond afleidende objecten bevat. De gebruikelijkste manier om deze techniek toe te passen is door de achtergrond te vervagen. 

Het vervagen van de lelijke achtergrond vormt die ineens om tot een aantrekkelijke achtergrond. Je kunt de scherptediepte verminderen door bijvoorbeeld een wijd open diafragma te gebruiken, door een telelens te gebruiken of door dichter naar je onderwerp te komen. Een camera met een grotere sensor is ook een optie.

Het totaal vervagen van de achtergrond helpt de aandacht te richten op de ogen van de persoon. 


Vereenvoudigen

De beste manier om de aandacht naar een bepaald punt te trekken is door er voor te zorgen voor een zo eenvoudig mogelijk beeld. Dat gaat het gemakkelijkst door het aantal objecten in beeld te verminderen. Hoe minder er in beeld komt, hoe beter het is voor de focus. 

Daarbij kun je ook gebruik maken van de voorgaande tip over het vervagen van de achtergrond. De eenvoud van deze foto maakt de boodschap duidelijk. Een eenvoudige foto trekt aandacht en laat mensen er langer naar kijken. Minder is meer! 


Centreren

Het centreren van je onderwerp geeft de foto balans. Deze techniek werkt het beste bij foto’s met heel weinig objecten in beeld. Het staat vrij haaks op de Regel van Derden, maar toch kan het in bepaalde gevallen erg goed uitpakken. Je kunt de nadruk op het onderwerp verbeteren door de ruimte er omheen ‘schoon’ te houden. Een saai onderwerp kun je interessant maken door het simpel en gecentreerd te houden. 

Regel van Derden

Dit is een van de effectiefste en populairste manieren om de compositie van een foto te bepalen. Je foto’s gaan er altijd op vooruit als je rekening houdt met deze compositieregel. De Regel van Derden maakt een foto interessanter door het onderwerp op een snijpunt van de lijnen te plaatsen. Een eenvoudig beeld wordt interessant voor het oog door het te positioneren volgens de Regel van Derden .

 

Wanneer je een portretfoto maakt, kun je deze regel ook toepassen om extra aandacht te vestigen op de ogen. 


Kijkruimte

Kijkruimte is de ruimte aan de voorkant van je onderwerp. Deze techniek wordt vaak gebruikt in combinatie met de Regel van Derden om zo een interessante foto te maken. Door kijkruimte te plaatsen voor je onderwerp ziet de kijker dat deze ergens naar toe gaat of kijkt. 


S curve

De S Curve is een denkbeeldige lijn in de foto in de vorm van de letter S. Dit type lijn maakt een foto al snel interessant door beweging toe te voegen, door het oog van de kijker door het beeld heen te leiden in de vorm van een S. De S curve kan ook gebruikt worden bij modelfotografie door het model te ‘styleren’ in de vorm van een S. De vroegste voorbeelden hiervan kun je vinden bij de Griekse en Romeinse beeldencultuur. 


Voorgrond

De meeste (landschaps)foto’s hebben een middendeel en een achtergrond, maar de voorgrond ontbreekt nogal eens. Je kunt je landschapsfoto’s aanmerkelijk verbeteren door enkele objecten in de voorgrond mee te nemen in beeld. Dit is een heel goede techniek om een gevoel van schaalgrootte te creëren. 

Daarnaast verhoogt dit het gevoel van de kijker alsof die daar zelf aanwezig zou zijn. Beweeg met de muis over de foto om het resultaat te zien mèt voorgrondelementen. 


Vul het Beeld

Wanneer je denkt dat je dicht genoeg bij je ontwerp bent, ga dan nog een stukje dichterbij. Vul het grootste deel van het beeld met je onderwerp. 

 

Door dichterbij te gaan vul je het beeld en leg je meer nadruk op je onderwerp en maak je het beeld meer dramatisch. Beide foto’s zijn van hetzelfde onderwerp, maar vertellen toch een heel ander verhaal.

Kaderen

Hier is nog een creatieve manier om een voorgrond aan je foto toe te voegen! Gebruik elementen om je heen om een soort raamwerk te maken om je onderwerp heen. Deze techniek is een goede manier om het beeld interessanter te maken, waardoor deze net even meer eruit springt dan de doorsnee foto. 

 

De elementen hoeven niet perfect gevormd zijn om het onderwerp heen. Het kunnen gewoon natuurlijke elementen zijn. Al met al genoeg tips en regels en voorbeelden over hoe je een goede compositie in je foto kunt leggen. Wat kun je nu nog meer doen? 

Nou, je camera pakken en er op uit gaan. Want fotograferen leer je door te DOEN!